Herstellen poort
In 2021 hebben we ons huis gekocht dat we ondertussen al voor een groot deel verbouwd hebben. De bestaande poort naast het huis was door de vorige eigenaars al wat verstevigd aan de houten palen maar bij hevig stormweer werd duidelijk dat de palen eigenlijk rot waren geworden doorheen de jaren. Als gevolg dat 1 paal dus gekraakt was door de hevige wind en onze poort omvergewaaid was. Daar we bezig waren met grote (en dure) verbouwingen en dus geen budget over hadden om direct een nieuwe poort te laten maken, heb ik zelf een poging ondernomen om de bestaande poort te herstellen.
Stap 1
Hierbij is de poort nog te zien in haar oorspronkelijke toestand, toen we net begonnen waren met verbouwen.
Stap 2
Door de storm is 1 paal gekraakt waardoor onze poort dus aan 1 kant omgewaaid was. De andere vleugel van de poort werd losgetrokken van de paal waaraan ze hing, met als gevolg dat ook deze paal en de vleugel beschadigd waren. Het klein toegangspoortje ernaast was gelukkig nog intact.
Stap 3
De poortvleugels konden gelukkig vrij snel hersteld worden met de nodige lijm en spanvijzen. Het eerste wat ik hierna gedaan heb, is ervoor gezorgd dat er versteviging kwam aan de poortvleugels om het vervormen tegen te gaan. Ik heb dit simpelweg gedaan door houten planken diagonaal aan de poorten te bevestigen. "Meten is weten" was hier heel belangrijk, zodat ik de hoeken correct kon zagen zodat deze perfect in de poort pasten.
Stap 4
Daarna begon het opknappen van de poortvleugels en het zijpoortje. De (naar mijn mening) vuile roodbruine olie die op de poort lag, heb ik er volledig afgeschuurd. Het was een werkje waar er redelijk wat tijd in kroop. Zoals op het filmpje te zien is, had ik gelukkig een zeer goed helper, nl. mijn oudste zoontje. Aangezien de scharnieren en schuifgrendels niet kapot waren, wou ik deze uiteraard opnieuw gebruiken. Duurzaamheid vinden wij zelf zeer belangrijk, zo hebben we al veel materialen hergebruikt tijdens onze verbouwingen. Ik heb de scharnieren en grendels enkel wat 'gepimpt' door ze in het zwart te spuiten, dit ging mooi samen met de natuurlijke kleur van het hout na het schuren!
Stap 5
Toen kwam het belangrijkste werk: het plaatsen van de nieuwe palen waaraan de vleugels moesten worden bevestigd. Deze palen heb ik uiteraard wel nieuw moeten aankopen aangezien de oude kapot waren door de storm. Ik heb de onderkant van deze palen eerst ingesmeerd met zwarte teer om het rotten tegen te gaan wanneer deze in de grond zitten. Op een mooie zonnige dag heb ik dan putten gemaakt om deze palen in te steken. Het was voor mij ook wat zoeken hoe ik dit best aanpakte aangezien ik dit nog nooit gedaan had. Maar met wat tips links en rechts stonden de palen uiteindelijk op hun plaats en kon ik de putten opvullen met snelbeton. Ik had hier ook nog nooit mee gewerkt maar nu weet ik wel dat dit product zijn naam zeker niet gestolen heeft! Na een tijdje drogen kon ik de bevestigingen aan de palen al losmaken en stonden deze muurvast in de beton, wat een zalig gevoel was dat! Tip: 'Haast en spoed is zelden goed', dus ben ik niet overhaast te werk gegaan bij het plaatsen van de palen, zodat deze zeker op de juiste plaats zouden staan, even hoog, waterpas, enz. vooraleer ik de snelbeton gebruikte.
Stap 6
Daarna restte me er enkel nog het laatste werk, nl. het bevestigen van de herstelde en opgeknapte poortvleugels aan de nieuwe palen. Eenmaal deze bevestigd waren, heb ik de poort nog ingewreven met een kleurloos onderhoudsproduct. Toen ik de poort voor het eerst dichtdeed en ik zag dat de vleugels mooi op elkaar aansloten, dan kwam er een trots gevoel in mij naar boven. Ik ben zeer blij met het resultaat en alles wat ik hiermee weer bijgeleerd heb. We hebben nu weer een poort die (hopelijk) nog vele jaren kan meegaan, en die ons zo goed als niets gekost heeft! Ik zou tenslotte willen eindigen met een spreuk die zeer toepasselijk is bij dergelijke werkjes maar ook in het dagdagelijkse leven: 'succes is het resultaat van een goede voorbereiding, hard werken en leren van je fouten'